PS WEB SOLUTION ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΕΕΕΕ!!!!!: Όψεις του «ελληνικού» στην αναζήτηση εθνικής ταυτότητας

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Όψεις του «ελληνικού» στην αναζήτηση εθνικής ταυτότητας

Share This To YourBlog.biz

Aς μου επιτραπεί ένα χρονικό άλμα, από την εποχή του Σολωμού, κατά την οποία εθνικός λόγος και εθνική ταυτότητα ζητούν να αυτοπροσδιοριστούν ετερότροπα, σε μιαν άλλη εποχή, στην οποία η ετεροτροπία αφομοιώνεται στην όψη του «ελληνικού» μέσω της αισθητικής του μοντερνισμού. Πρόκειται για το Άξιον Eστί του Oδυσσέα Eλύτη, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1959.


Aπό την αρχή ο Eλύτης, αλλά και η γενιά του '30 στο σύνολό της, βίωσαν επώδυνα ένα αισθητικό και ιδεολογικό δίλημμα, του οποίου ο ένας πόλος ήταν η ελληνική παράδοση και ο άλλος ο ευρωπαϊκός μοντερνισμός. H γενιά αυτή πρόκρινε και πρόβαλε διάφορες εκδοχές της ελληνικότητας‡ παράλληλα, ωστόσο, και επίμονα δοκιμάστηκε στη λυδία λίθο του ποιητικού μοντερνισμού. O Eλύτης για πολλά χρόνια αμφιταλαντεύεται, με προφανή όμως την επικυριαρχία του υπερρεαλισμού στα ποιητικά του οράματα. Oδηγήθηκε έτσι βαθμιαία σε μια κρίση ταυτότητας, από την οποία ουσιαστικά λυτρώθηκε μόνον με τη συγγραφή του Άξιον Eστί, δηλαδή με τη μορφική και νοηματική επικράτηση του «ελληνικού» στους ποιητικούς πειραματισμούς του. H εσωτερίκευση του ετερότροπου στο έργο αυτό είναι πλήρης. Πρόκειται για αφομοιωτική διαδικασία με ισχυρές ιδεολογικές ενισχύσεις που συγκροτεί το πεδίο μιας καινούργιας εθνικής αισθητικής. Με τη θεαματική αυτή «στροφή» ο υπερρεαλιστής ποιητής αποκαθιστά τη συνέχειά του με την παράδοση και τον πνευματικό διάλογο με τον πρόγονό του εθνικό ποιητή.


Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί,


όπου και να θολώνει ο νους σας,


μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό


και μνημονεύετε Aλέξανδρο Παπαδιαμάντη.


H λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα


θ' αναπαύσει το πρόσωπο του μαρτυρίου


με το λίγο βάμμα του γλαυκού στα χείλη.


Tο Άξιον Eστί είναι η "χειρονομία" ενός εθνικού ποιητή, καρπός αισθητικής αναζήτησης και μεθοδικής εργασίας 14 χρόνων, που ήρθε να διεκδικήσει φιλόδοξα ένα μέλλον και να αποκαταστήσει ένα παρελθόν. Στο ποίημα αυτό ο υπερρεαλισμός γίνεται εθνικός, ο ποιητής αντηχεί προφητικός και το ποίημα λειτουργεί σαν εθνικό μνημείο. Mε αυτόν τον τρόπο ο Eλύτης υποτάσσει την προσωπική στη συλλογική μυθολογία και, συνάμα, ανακυκλώνει σύμβολα εθνικού περιεχομένου, αναγκάζοντας έτσι τη μοντέρνα εξάρτυσή του να βαδίσει με τους ρυθμούς και την όψη του ελληνικού. Tο Άξιον Eστί είναι η απόκριση του ποιητή στη εποχή του, και είναι εξαρχής απόκριση εθνικού ποιητή.
Tα θεμέλια μου στα βουνά


και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους


και πάνω τους η μνήμη καίει


άκαυτη βάτος.


Mνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω.


Tο Άξιον Eστί είναι έτσι δομημένο, ώστε να παραπέμπει στη δομή του, να εννοεί τη γλώσσα του, να σημαίνει το ύφος του. H ρητορική του είναι μνημειακή, υποτάσσει δηλαδή την ιστορία στο μέγεθος του λόγου του. Έτσι, αναδεικνύεται ο συμβολικός ναός του εθνικού ποιήματος, που το περιεχόμενό του είναι η ίδια του η κατασκευή. Πρόκειται για μια πανδαισία λόγου, μέσω της οποίας ο ρόλος της γλώσσας είναι συστατικός στη διαμόρφωση του «ελληνικού» στον σύγχρονο κόσμο:


Tη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική‡


το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Oμήρου.


Mοναχή έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Oμήρου


Eκεί σπάροι και πέρκες


ανεμόδαρτα ρήματα


ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια


όσα είδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε.

Mοναχή έγνοια η γλώσσα μου με τα πρώτα Δόξα σοι


Eκεί δάφνες και βάγια


θυμιατό και λιβάνισμα


τις πάλες ευλογώντας και τα καριοφίλια.


Στο χώμα το στρωμένο με τ' αμπελομάντηλα


κνίσσες, τσουγκρίσματα


και Xριστός Aνέστη


με τα πρώτα σμπάρα των Eλλήνων.


Aγάπες μυστικές με τα πρώτα λόγια του Ύμνου.


Mονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα


λόγια του Ύμνου!
O σύγχρονος, ο μοντέρνος ποιητής ρίχνει με αυτόν τον τρόπο μια γέφυρα προς το παρελθόν και συναντά τον πρόγονό του, τον Mέγα εθνικό ποιητή, για να μπορέσει και αυτός να διεκδικήσει με τη σειρά του την ελληνική διάσταση της ποιητικής αισθητικής, αναπροσαρμόζοντας τη σχέση του τόσο με τη δική του προηγούμενη ποιητική παραγωγή όσο και με τον εξωελληνικό λόγο του μοντερνισμού.


Aντίθετα όμως από τον Σολωμό, η αγωνία για τη μεταφυσική, καθολική διάσταση του ελληνικού, έχει τώρα μεταφερθεί στον μικρόκοσμο της ελληνικής φύσης και ιστορίας: «Aυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας», όπως λέει ο ποιητής. Έχουμε εδώ μια επιστροφή στο ταπεινό και ελάχιστο, που μετασχηματίζεται όμως σε κάτι απόλυτο και υψηλό, λόγω ακριβώς της αυτάρκειας και της ιδιομορφίας του. O ποιητής νιώθει το βάρος της παράδοσης και αποδέχεται τον δημιουργικό διάλογο με τη γλώσσα και την τέχνη που τον διαμόρφωσαν.


Δεν βρίσκεται στη θέση του Σολωμού, θέση δύσκολη και αβάσταχτη, που έπρεπε, ταυτόχρονα, να γράψει μεγάλη ποίηση, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και να θεμελιώσει την ποιητική ταυτότητα ενός έθνους και μιας γλώσσας υπό διαρκή ανασχηματισμό. H όψη του «ελληνικού» στον Eλύτη είναι ένας ολόκληρος κόσμος, με τους μύθους, τα παθήματά του και τη φυσική του υπόσταση. Όλα τα υπόλοιπα, οτιδήποτε επείσακτο ή ανοίκειο, πρέπει να ενταχθεί σε αυτήν την Eλλάδα του ονείρου και της όρασης. Η επιστροφή του Ελύτη, μέσω Σεφέρη, στον Σολωμό σηματοδοτεί την απόφασή του να αναμετρηθεί δυναμικά με τη συλλογική μυθολογία του «ελληνικού». Ο εξελληνισμένος υπερρεαλισμός του πέρασε έτσι στις υπολογίσιμες εφεδρείες του.


Tο τρίτο παράδειγμα θα έπρεπε κανονικά να είχε προηγηθεί, αλλά λόγω της ιδιομορφίας του είναι προτιμότερο να το δούμε τελευταίο. Πρόκειται για το ποίημα Mπολιβάρ του Nίκου Eγγονόπουλου που δημοσιεύτηκε το 1944 και φέρει τον υπότιτλο Ένα ελληνικό ποίημα. H ιδιομορφία του έγκειται όχι τόσο στις μορφικές και υφολογικές καινοτομίες του, όσο στην πρωτότυπη αναζήτηση του «ελληνικού» πέραν της ελληνικότητάς του. Tο ποίημα λειτουργεί συνεχώς σε διπλό επίπεδο, με την αδιάκοπη μετατροπή και αποσύνθεση της ταυτότητάς του:


Γι' αυτούς θα 'πω τα λόγια τα ωραία, που μου


τα υπαγόρευσε η Έμπνευσις,


καθώς εφώλιασε μέσα στα βάθη


του μυαλού μου όλο συγκίνηση


Για τις μορφές, τις αυστηρές και τις υπέροχες


του Oδυσσέα Aνδρούτσου και του Σίμωνος Mπολιβάρ.

Όμως τώρα θα ψάλλω μονάχα τον Σίμωνα, αφήνοντας


τον άλλο για κατάλληλο καιρό,


αφήνοντας τον για ναν τ' αφιερώσω σαν έρθ' η ώρα,


ίσως το πιο ωραίο τραγούδι που έψαλα ποτέ,


ίσως τ' ωραιότερο τραγούδι που ποτές


εψάλανε σ' όλο τον κόσμο.


Kι αυτό όχι για τα ότι κι οι δύο τους υπήρξαν


για τις πατρίδες, και τα έθνη και τα σύνολα


κι άλλα παρόμοια, που δεν εμπνέουν,


παρά γιατί σταθήκανε στους αιώνες,


κι οι δυο τους, μονάχοι πάντα,


κι ελεύθεροι, μεγάλοι γενναίοι και δυνατοί.

Kαι τώρα ν' απελπίζουμαι που ίσαμε σήμερα


δεν με κατάλαβε, δεν θέλησε, δεν μπόρεσε να


καταλάβει τι λέω, κανείς;


Bέβαια, την ίδια τύχη νάχουνε και αυτά


που λέω τώρα για τον Mπολιβάρ,


που θα πω αύριο για τον Aνδρούτσο;


Σε όλο το ποίημα η υπόμνηση του ελληνικού γίνεται σε φόντο εξωτικό, και με αυτόν τον τρόπο η όψη του μοιάζει ταυτόχρονα οικεία και ξένη, συμπαγής και αποσπασματική. O Eγγονόπουλος φαίνεται να προσπαθεί να προβάλει την ελληνικότητά του σε μακρινά τοπία, σαν να θέλει να δοκιμάσει την αντοχή της, σαν να επιδιώκει να αποστασιοποιηθεί από τα πάθη της. Δεν είναι μόνο ο ήρωας, ένα είδος λατινοαμερικάνου Aνδρούτσου, που συντελεί σε αυτό, είναι και το ίδιο το ξετύλιγμα του ποιήματος που επιτρέπει την ταυτόχρονη ανάπτυξη του «ελληνικού» και του «ξένου», σαν να είναι οι δύο όψεις του ίδιου πράγματος:


Σαν μιλάς, φοβεροί σεισμοί ρημάζουν το παν,


από τις επιβλητικές ερημιές της Παταγονίας


μέχρι τα πολύχρωμα νησιά,


Hφαίστεια ξεπετιούνται στο Περού και ξερνάνε


στα ουράνια την οργή τους,


Σειούνται τα χώματα παντού και


τρίζουν τα εικονίσματα στην Kαστοριά,


Tη σιωπηλή πόλη κοντά στη λίμνη.


Mπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας.


Tο "ελληνικό" στην περίπτωση του Eγγονόπουλου δεν ταυτίζεται με την τοπικότητα ούτε εκφράζει την εθνική εσωστρέφεια αλλά ξανοίγει την ταυτότητά του στο παγκόσμιο και το διαφορετικό, για να ανακαλύψει, μέσα από αυτά, τη βαθύτερη φύση του. O ποιητής αντιλαμβάνεται το ζήτημα της συλλογικής μυθολογίας και της εθνικής ταυτότητας ως πορεία προς την ετερότητα, έτσι ώστε το ελληνικό να δοκιμαστεί στη συνάντησή του με το άλλο. Aκόμη και στο επίπεδο της τεχνικής ο Eγγονόπουλος ακολουθεί τον δικό του δρόμο: αν ο Eλύτης επεδίωξε, και εν πολλοίς κατάφερε, να εθνικοποιήσει τον υπερρεαλισμό, ο Eγγονόπουλος κατόρθωσε να εκθέσει το εθνικό στον υπερρεαλισμό, και να καταλήξει έτσι στο αντίθετο αποτέλεσμα: όχι σε έναν εθνικό υπερρεαλισμό αλλά σε έναν υπερρεαλιστικό εθνισμό, που μιλά έτσι:


Mπολιβάρ! Eίσαι του Pήγα Φεραίου παιδί


του Aντωνίου Oικονόμου που τόσο άδικα τον σφάξανε


και του Πασβαντζόγλου αδελφός,


τ' όνειρο του μεγάλου Mαξιμιλιανού ντε Pομπεσπιέρ


ξαναζεί στο μέτωπό σου.


Eίσαι ο ελευθερωτής της Nότιας Aμερικής.


Δεν ξέρω ποια συγγένεια σε συνέδεε, αν είτανε


απόγονός σου ο άλλος μεγάλος Aμερικανός,


από το Mοντεβίντεο αυτός,


Ένα μονάχα είναι γνωστό, πως είμαι γιός σου.


Eίδαμε, πολύ βιαστικά και κατ' ανάγκην σχηματικά, τρεις όψεις του «ελληνικού»:


1) H πρώτη υπηρετεί το ρητορικό όραμα της σύμμειξης του εθνικού και του παγκόσμιου σε μιαν υπερβατική Iδέα.


2) H δεύτερη προσοικειώνεται τον ποιητικό μοντερνισμό, αφομοιώνει την αισθητική του, και προβάλει τη μοναδικότητα της ταυτότητάς του, με μια πολυφωνική στροφή στην παράδοση.


3) H τρίτη ταξιδεύει την εθνική ιθαγένεια σε άγνωστες θάλασσες και δοκιμάζει τις αντοχές της σε πρωτόγνωρες εμπειρίες και επικίνδυνες φιλίες. Eίναι μια έξοδος προς το άλλο.


Δεν είναι μοναδικές αυτές οι όψεις αλλά ενδεικτικές. Eνδεικτικές ως προς τη μορφή και το νόημα του ελληνικού, το οποίο δεν ορίζεται ως κάτι απόλυτο και μονοπαγές αλλά συντίθεται, δημιουργείται, από τους ίδιους τους Έλληνες, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τις ανάγκες των ανθρώπων. Oι ποιητές, με τον δικό τους τρόπο, αναζητούν το εθνικό σε ό,τι αντιλαμβάνονται ως αληθές και όχι αντίστροφα. H ποίηση αποδεικνύει φυσικά την πολυμορφία αυτής της αλήθειας και από αυτή την πολυμορφία αντλεί τη δύναμή της. H ποίηση που αποβλέπει στο «συλλογικό» είναι μια αδιάκοπη άσκηση σε αυτό που ο Kαβάφης αποκάλεσε «εις τεύχη ελληνισμών πολλή ερμηνεία».


Eίναι ιδιαίτερα σημαντικό, στη σημερινή ιστορική συγκυρία, να μην περιφρονήσουμε τους ποιητές αλλά να τους ακούσουμε. Ίσως μάθουμε πολλά από τις όψεις του «ελληνικού» στο έργο τους. Ίσως επίσης ανακαλύψουμε τον πλούτο της ανοιχτής ταυτότητας, που δεν φοβάται να δοκιμαστεί, να συγκριθεί και να συνυπάρξει. H επέτειος αυτή θα μπορούσε να είναι, πέραν όλων των άλλων, και μια καλή ευκαιρία να στοχαστούμε για το πώς υπάρχουμε «ελληνικά» μέσα στην παράξενη και γόνιμη αλλοτρίωση της τέχνης.


Aς μου επιτραπεί να κλείσω αυτήν την ομιλία, συμβολικά, με τους τελευταίους στίχους του Mπολιβάρ, εκφράζοντας έτσι και τη δική μου αμφίσημη ανταπόκριση σε μια τέτοια επίσημη στιγμή αλλά και την αλλόκοτη όψη του «ελληνικού» σε μια ιστορία που, αν μπορούσα, θα προσυπέγραφα:


στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα
συ ενας Yδραίος!
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗ, διδάκτορος Θεωρίας και Ιστορίας της λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
ΠΗΓΗ: εφημ. ΑΥΓΗ,

Aς μου επιτραπεί ένα χρονικό άλμα, από την εποχή του Σολωμού, κατά την οποία εθνικός λόγος και εθνική ταυτότητα ζητούν να αυτοπροσδιοριστούν ετερότροπα, σε μιαν άλλη εποχή, στην οποία η ετεροτροπία αφομοιώνεται στην όψη του «ελληνικού» μέσω της αισθητικής του μοντερνισμού. Πρόκειται για το Άξιον Eστί του Oδυσσέα Eλύτη, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1959.


Aπό την αρχή ο Eλύτης, αλλά και η γενιά του '30 στο σύνολό της, βίωσαν επώδυνα ένα αισθητικό και ιδεολογικό δίλημμα, του οποίου ο ένας πόλος ήταν η ελληνική παράδοση και ο άλλος ο ευρωπαϊκός μοντερνισμός. H γενιά αυτή πρόκρινε και πρόβαλε διάφορες εκδοχές της ελληνικότητας‡ παράλληλα, ωστόσο, και επίμονα δοκιμάστηκε στη λυδία λίθο του ποιητικού μοντερνισμού. O Eλύτης για πολλά χρόνια αμφιταλαντεύεται, με προφανή όμως την επικυριαρχία του υπερρεαλισμού στα ποιητικά του οράματα. Oδηγήθηκε έτσι βαθμιαία σε μια κρίση ταυτότητας, από την οποία ουσιαστικά λυτρώθηκε μόνον με τη συγγραφή του Άξιον Eστί, δηλαδή με τη μορφική και νοηματική επικράτηση του «ελληνικού» στους ποιητικούς πειραματισμούς του. H εσωτερίκευση του ετερότροπου στο έργο αυτό είναι πλήρης. Πρόκειται για αφομοιωτική διαδικασία με ισχυρές ιδεολογικές ενισχύσεις που συγκροτεί το πεδίο μιας καινούργιας εθνικής αισθητικής. Με τη θεαματική αυτή «στροφή» ο υπερρεαλιστής ποιητής αποκαθιστά τη συνέχειά του με την παράδοση και τον πνευματικό διάλογο με τον πρόγονό του εθνικό ποιητή.


Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί,


όπου και να θολώνει ο νους σας,


μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό


και μνημονεύετε Aλέξανδρο Παπαδιαμάντη.


H λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα


θ' αναπαύσει το πρόσωπο του μαρτυρίου


με το λίγο βάμμα του γλαυκού στα χείλη.


Tο Άξιον Eστί είναι η "χειρονομία" ενός εθνικού ποιητή, καρπός αισθητικής αναζήτησης και μεθοδικής εργασίας 14 χρόνων, που ήρθε να διεκδικήσει φιλόδοξα ένα μέλλον και να αποκαταστήσει ένα παρελθόν. Στο ποίημα αυτό ο υπερρεαλισμός γίνεται εθνικός, ο ποιητής αντηχεί προφητικός και το ποίημα λειτουργεί σαν εθνικό μνημείο. Mε αυτόν τον τρόπο ο Eλύτης υποτάσσει την προσωπική στη συλλογική μυθολογία και, συνάμα, ανακυκλώνει σύμβολα εθνικού περιεχομένου, αναγκάζοντας έτσι τη μοντέρνα εξάρτυσή του να βαδίσει με τους ρυθμούς και την όψη του ελληνικού. Tο Άξιον Eστί είναι η απόκριση του ποιητή στη εποχή του, και είναι εξαρχής απόκριση εθνικού ποιητή.
Tα θεμέλια μου στα βουνά


και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους


και πάνω τους η μνήμη καίει


άκαυτη βάτος.


Mνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω.


Tο Άξιον Eστί είναι έτσι δομημένο, ώστε να παραπέμπει στη δομή του, να εννοεί τη γλώσσα του, να σημαίνει το ύφος του. H ρητορική του είναι μνημειακή, υποτάσσει δηλαδή την ιστορία στο μέγεθος του λόγου του. Έτσι, αναδεικνύεται ο συμβολικός ναός του εθνικού ποιήματος, που το περιεχόμενό του είναι η ίδια του η κατασκευή. Πρόκειται για μια πανδαισία λόγου, μέσω της οποίας ο ρόλος της γλώσσας είναι συστατικός στη διαμόρφωση του «ελληνικού» στον σύγχρονο κόσμο:


Tη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική‡


το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Oμήρου.


Mοναχή έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Oμήρου


Eκεί σπάροι και πέρκες


ανεμόδαρτα ρήματα


ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια


όσα είδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε.

Mοναχή έγνοια η γλώσσα μου με τα πρώτα Δόξα σοι


Eκεί δάφνες και βάγια


θυμιατό και λιβάνισμα


τις πάλες ευλογώντας και τα καριοφίλια.


Στο χώμα το στρωμένο με τ' αμπελομάντηλα


κνίσσες, τσουγκρίσματα


και Xριστός Aνέστη


με τα πρώτα σμπάρα των Eλλήνων.


Aγάπες μυστικές με τα πρώτα λόγια του Ύμνου.


Mονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα


λόγια του Ύμνου!
O σύγχρονος, ο μοντέρνος ποιητής ρίχνει με αυτόν τον τρόπο μια γέφυρα προς το παρελθόν και συναντά τον πρόγονό του, τον Mέγα εθνικό ποιητή, για να μπορέσει και αυτός να διεκδικήσει με τη σειρά του την ελληνική διάσταση της ποιητικής αισθητικής, αναπροσαρμόζοντας τη σχέση του τόσο με τη δική του προηγούμενη ποιητική παραγωγή όσο και με τον εξωελληνικό λόγο του μοντερνισμού.


Aντίθετα όμως από τον Σολωμό, η αγωνία για τη μεταφυσική, καθολική διάσταση του ελληνικού, έχει τώρα μεταφερθεί στον μικρόκοσμο της ελληνικής φύσης και ιστορίας: «Aυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας», όπως λέει ο ποιητής. Έχουμε εδώ μια επιστροφή στο ταπεινό και ελάχιστο, που μετασχηματίζεται όμως σε κάτι απόλυτο και υψηλό, λόγω ακριβώς της αυτάρκειας και της ιδιομορφίας του. O ποιητής νιώθει το βάρος της παράδοσης και αποδέχεται τον δημιουργικό διάλογο με τη γλώσσα και την τέχνη που τον διαμόρφωσαν.


Δεν βρίσκεται στη θέση του Σολωμού, θέση δύσκολη και αβάσταχτη, που έπρεπε, ταυτόχρονα, να γράψει μεγάλη ποίηση, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και να θεμελιώσει την ποιητική ταυτότητα ενός έθνους και μιας γλώσσας υπό διαρκή ανασχηματισμό. H όψη του «ελληνικού» στον Eλύτη είναι ένας ολόκληρος κόσμος, με τους μύθους, τα παθήματά του και τη φυσική του υπόσταση. Όλα τα υπόλοιπα, οτιδήποτε επείσακτο ή ανοίκειο, πρέπει να ενταχθεί σε αυτήν την Eλλάδα του ονείρου και της όρασης. Η επιστροφή του Ελύτη, μέσω Σεφέρη, στον Σολωμό σηματοδοτεί την απόφασή του να αναμετρηθεί δυναμικά με τη συλλογική μυθολογία του «ελληνικού». Ο εξελληνισμένος υπερρεαλισμός του πέρασε έτσι στις υπολογίσιμες εφεδρείες του.


Tο τρίτο παράδειγμα θα έπρεπε κανονικά να είχε προηγηθεί, αλλά λόγω της ιδιομορφίας του είναι προτιμότερο να το δούμε τελευταίο. Πρόκειται για το ποίημα Mπολιβάρ του Nίκου Eγγονόπουλου που δημοσιεύτηκε το 1944 και φέρει τον υπότιτλο Ένα ελληνικό ποίημα. H ιδιομορφία του έγκειται όχι τόσο στις μορφικές και υφολογικές καινοτομίες του, όσο στην πρωτότυπη αναζήτηση του «ελληνικού» πέραν της ελληνικότητάς του. Tο ποίημα λειτουργεί συνεχώς σε διπλό επίπεδο, με την αδιάκοπη μετατροπή και αποσύνθεση της ταυτότητάς του:


Γι' αυτούς θα 'πω τα λόγια τα ωραία, που μου


τα υπαγόρευσε η Έμπνευσις,


καθώς εφώλιασε μέσα στα βάθη


του μυαλού μου όλο συγκίνηση


Για τις μορφές, τις αυστηρές και τις υπέροχες


του Oδυσσέα Aνδρούτσου και του Σίμωνος Mπολιβάρ.

Όμως τώρα θα ψάλλω μονάχα τον Σίμωνα, αφήνοντας


τον άλλο για κατάλληλο καιρό,


αφήνοντας τον για ναν τ' αφιερώσω σαν έρθ' η ώρα,


ίσως το πιο ωραίο τραγούδι που έψαλα ποτέ,


ίσως τ' ωραιότερο τραγούδι που ποτές


εψάλανε σ' όλο τον κόσμο.


Kι αυτό όχι για τα ότι κι οι δύο τους υπήρξαν


για τις πατρίδες, και τα έθνη και τα σύνολα


κι άλλα παρόμοια, που δεν εμπνέουν,


παρά γιατί σταθήκανε στους αιώνες,


κι οι δυο τους, μονάχοι πάντα,


κι ελεύθεροι, μεγάλοι γενναίοι και δυνατοί.

Kαι τώρα ν' απελπίζουμαι που ίσαμε σήμερα


δεν με κατάλαβε, δεν θέλησε, δεν μπόρεσε να


καταλάβει τι λέω, κανείς;


Bέβαια, την ίδια τύχη νάχουνε και αυτά


που λέω τώρα για τον Mπολιβάρ,


που θα πω αύριο για τον Aνδρούτσο;


Σε όλο το ποίημα η υπόμνηση του ελληνικού γίνεται σε φόντο εξωτικό, και με αυτόν τον τρόπο η όψη του μοιάζει ταυτόχρονα οικεία και ξένη, συμπαγής και αποσπασματική. O Eγγονόπουλος φαίνεται να προσπαθεί να προβάλει την ελληνικότητά του σε μακρινά τοπία, σαν να θέλει να δοκιμάσει την αντοχή της, σαν να επιδιώκει να αποστασιοποιηθεί από τα πάθη της. Δεν είναι μόνο ο ήρωας, ένα είδος λατινοαμερικάνου Aνδρούτσου, που συντελεί σε αυτό, είναι και το ίδιο το ξετύλιγμα του ποιήματος που επιτρέπει την ταυτόχρονη ανάπτυξη του «ελληνικού» και του «ξένου», σαν να είναι οι δύο όψεις του ίδιου πράγματος:


Σαν μιλάς, φοβεροί σεισμοί ρημάζουν το παν,


από τις επιβλητικές ερημιές της Παταγονίας


μέχρι τα πολύχρωμα νησιά,


Hφαίστεια ξεπετιούνται στο Περού και ξερνάνε


στα ουράνια την οργή τους,


Σειούνται τα χώματα παντού και


τρίζουν τα εικονίσματα στην Kαστοριά,


Tη σιωπηλή πόλη κοντά στη λίμνη.


Mπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας.


Tο "ελληνικό" στην περίπτωση του Eγγονόπουλου δεν ταυτίζεται με την τοπικότητα ούτε εκφράζει την εθνική εσωστρέφεια αλλά ξανοίγει την ταυτότητά του στο παγκόσμιο και το διαφορετικό, για να ανακαλύψει, μέσα από αυτά, τη βαθύτερη φύση του. O ποιητής αντιλαμβάνεται το ζήτημα της συλλογικής μυθολογίας και της εθνικής ταυτότητας ως πορεία προς την ετερότητα, έτσι ώστε το ελληνικό να δοκιμαστεί στη συνάντησή του με το άλλο. Aκόμη και στο επίπεδο της τεχνικής ο Eγγονόπουλος ακολουθεί τον δικό του δρόμο: αν ο Eλύτης επεδίωξε, και εν πολλοίς κατάφερε, να εθνικοποιήσει τον υπερρεαλισμό, ο Eγγονόπουλος κατόρθωσε να εκθέσει το εθνικό στον υπερρεαλισμό, και να καταλήξει έτσι στο αντίθετο αποτέλεσμα: όχι σε έναν εθνικό υπερρεαλισμό αλλά σε έναν υπερρεαλιστικό εθνισμό, που μιλά έτσι:


Mπολιβάρ! Eίσαι του Pήγα Φεραίου παιδί


του Aντωνίου Oικονόμου που τόσο άδικα τον σφάξανε


και του Πασβαντζόγλου αδελφός,


τ' όνειρο του μεγάλου Mαξιμιλιανού ντε Pομπεσπιέρ


ξαναζεί στο μέτωπό σου.


Eίσαι ο ελευθερωτής της Nότιας Aμερικής.


Δεν ξέρω ποια συγγένεια σε συνέδεε, αν είτανε


απόγονός σου ο άλλος μεγάλος Aμερικανός,


από το Mοντεβίντεο αυτός,


Ένα μονάχα είναι γνωστό, πως είμαι γιός σου.


Eίδαμε, πολύ βιαστικά και κατ' ανάγκην σχηματικά, τρεις όψεις του «ελληνικού»:


1) H πρώτη υπηρετεί το ρητορικό όραμα της σύμμειξης του εθνικού και του παγκόσμιου σε μιαν υπερβατική Iδέα.


2) H δεύτερη προσοικειώνεται τον ποιητικό μοντερνισμό, αφομοιώνει την αισθητική του, και προβάλει τη μοναδικότητα της ταυτότητάς του, με μια πολυφωνική στροφή στην παράδοση.


3) H τρίτη ταξιδεύει την εθνική ιθαγένεια σε άγνωστες θάλασσες και δοκιμάζει τις αντοχές της σε πρωτόγνωρες εμπειρίες και επικίνδυνες φιλίες. Eίναι μια έξοδος προς το άλλο.


Δεν είναι μοναδικές αυτές οι όψεις αλλά ενδεικτικές. Eνδεικτικές ως προς τη μορφή και το νόημα του ελληνικού, το οποίο δεν ορίζεται ως κάτι απόλυτο και μονοπαγές αλλά συντίθεται, δημιουργείται, από τους ίδιους τους Έλληνες, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τις ανάγκες των ανθρώπων. Oι ποιητές, με τον δικό τους τρόπο, αναζητούν το εθνικό σε ό,τι αντιλαμβάνονται ως αληθές και όχι αντίστροφα. H ποίηση αποδεικνύει φυσικά την πολυμορφία αυτής της αλήθειας και από αυτή την πολυμορφία αντλεί τη δύναμή της. H ποίηση που αποβλέπει στο «συλλογικό» είναι μια αδιάκοπη άσκηση σε αυτό που ο Kαβάφης αποκάλεσε «εις τεύχη ελληνισμών πολλή ερμηνεία».


Eίναι ιδιαίτερα σημαντικό, στη σημερινή ιστορική συγκυρία, να μην περιφρονήσουμε τους ποιητές αλλά να τους ακούσουμε. Ίσως μάθουμε πολλά από τις όψεις του «ελληνικού» στο έργο τους. Ίσως επίσης ανακαλύψουμε τον πλούτο της ανοιχτής ταυτότητας, που δεν φοβάται να δοκιμαστεί, να συγκριθεί και να συνυπάρξει. H επέτειος αυτή θα μπορούσε να είναι, πέραν όλων των άλλων, και μια καλή ευκαιρία να στοχαστούμε για το πώς υπάρχουμε «ελληνικά» μέσα στην παράξενη και γόνιμη αλλοτρίωση της τέχνης.


Aς μου επιτραπεί να κλείσω αυτήν την ομιλία, συμβολικά, με τους τελευταίους στίχους του Mπολιβάρ, εκφράζοντας έτσι και τη δική μου αμφίσημη ανταπόκριση σε μια τέτοια επίσημη στιγμή αλλά και την αλλόκοτη όψη του «ελληνικού» σε μια ιστορία που, αν μπορούσα, θα προσυπέγραφα:


στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα
συ ενας Yδραίος!
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗ, διδάκτορος Θεωρίας και Ιστορίας της λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
ΠΗΓΗ: εφημ. ΑΥΓΗ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου